منوی دسته بندی

فرانتس یوزف هایدن

فرانتس یوزف هایدن

فرانتس یوزف هایدن

در پست های جداگانه راجع به باخ و بتهوون و موتزارت را صحبت کردیم حال در این پست می خواهیم یکی از بزرگان موسیقی دوره ی کلاسیک را بررسی کنیم که از وی به عنوان یکی از اهنگسازان بزرگ موسیقی کلاسیک یاد می شود. یعنی فرانتس یوزف هایدن جزو چهار اهنگساز بزرگ دوره ی کلاسیک است که نقش به سزایی در شکل گیری این دوره داشته است . برخی وی را پدر سمفونی و پدر کوارتت زهی می دانند.

فرانتس یوزف هایدن

فرانتس یوزف هایدن

در کتاب تاریخی موسیقی اثر هیوم ام.میلر راجع به هایدن چنین امده است:

“فرانتس یوزف هایدن که در سال های بین ۱۷۳۲ تا ۱۸۰۹ زندگی می کرده، یکی از پرکاترین اهنگسازان بزرگ این دوره بود.  هایدن بیش از هر آهنگساز دیگری در تثبیت فرم و سازبندی سمفونی کلاسیک و تکامل کوآرتت زهی نقش داشت.

زمینه های کاری اصلی وی سمفونی ، موسیقی مجلسی ( به ویژه کوارتت زهی و دیوِرتیمِنتو) ، کنسرتو، سونات پیانو ، اوراتوریو ، موسیقی کلیسایی و اُپرا بود، هر چند آثار وی در مورد اخیر امروزه کمتر شناخته شده اند.”

“فرانتس یوزف هایدن تعداد بیش از صد سمفونی نوشت که سمفونی های نخستین وی به فُرم و ارکستراسیون پیش کلاسیک هستند. وی علاقه داشت موومان های اول خویش را با مقدمه ای آهسته شروع کند.”

منظور از پیش کلاسیک چیست؟

موسیقی که به شکلی عمومی تر نشانگر انتقال از باروک به کلاسیک است را سبک پیش کلاسیک می گویند.میان سبک های اواخر دوره ی باروک و پیش کلاسیک و کلاسیک نمی توان مرزهای دقیقی در نظر گرفت.

اهنگسازان بسیاری تحت تاثیر هایدن اثار خود را ساختند.وی را می توان پرورش دهنده موسیقیدانان بزرگی دانست.

وی نیز به مانند بتهوون و موتزارت خالق مهمترین کنسرتو های دوره ی کلاسیک بود . وی بیست کنسرتو برای پیانو ساخته و نه کنسرتو برای ویولن و شش کنسرتو برای ویولنسل در نهایت کنسرتو های دیگری برای فلوت ،باریتون،هورن،کلارینت و ترومپت در دوران حیات خود نوشت.

هایدن هم به همراه موتزارت و بتهوون جزو آهنگسازان اصلی کوارتت زهی بود همچنین وی حدود چهارده مَس خلق کرد که از میان انها مس لرد نلسن از همه معروف تر است.

یکی از  سمفونی های معروف هایدن:

سمفونی شماره ۹۴ در سل ماژور که این سمفونی را سمفونی شگفتی نیز می گویند.

وی آثار بسیار زیادی دارد که در اینجا به نام بردن تعدادی بسنده کردیم در ادامه ی این پست در آینده چند اثر از این موسیقیدان را حتما قرار می دهیم.

این نوشته متعلق به سایت آموزش موسیقی چارگاه می باشد.

 

 

 

مدیریت سایت وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *