یادگیری پیانو را با این نکات جادویی اما ساده سریع تر کنید!
یادگیری پیانو را با این نکات جادویی اما ساده سریع تر کنید!
در آموزش پیانو بیشتر افراد به دنبال تکنیک های عجیب و غریب می گردند اما واقعیت این است که این تمام ماجرا در آموزش پیانو نیست یکی از مهمترین موارد در آموزش پیانو مشخص کردن نوع رفتار هنرجو نسبت به یادگیری پیانو است اینکه چگونه تمرین کند؟ چقدر تمرین کند؟ به چه نکاتی قبل و بعد از تمرین توجه کند؟ چگونه تمرین کنند تا خلاقیت هنریشان بیشتر شود؟ و مواردی از این دست! در دوره ی آموزش پیانو سایت اموزش موسیقی چارگاه مدرس در کنار تکنیک ها به این مسائل این چنینی نیز پرداخته مقاله ای که در ادامه می خوانید توصیه هایی است که بلیک نیلی آهنگساز ، رهبر ارکستر و نوازنده ی پیانو در کتاب خود در رابطه با آموزش پیانو آورده است که به طور خلاصه نقل کرده ایم بدون شک توصیه های این استاد و معلم بزرگ در خصوص آموزش پیانو می تواند باعث پیشرفت شما در یادگیری پیانو شود:
۱) همیشه راحت و آرام باشید!
قبل از اینکه بخواهید تمرین خود را شروع کنید چک کنید که همه ی شرایط برایتان مهیا باشد. نیمکت پیانو خود را تنظیم کنید تا در ارتفاع مناسب باشد مهم آن است که راحت باشد! توجه داشته باشید فضای کافی برای حرکت راحت دستها و بازوهای خود داشته باشید. نور محل تمرین خود را چک کنید تا نت ها را واضح ببینید هر گز در فضای تاریک تمرین نکنید. اگر از پیانو دیجیتال استفاده می کنید ولدم صدای آن را طوری تنظیم کنید که در حد صدای پیانو آکوستیک باشد.
آموزش رایگان پیانو همراه با ویدئو و مقاله همین الان کلیک کنید
نکته ی مهم:
خواندن نت های موسیقی و تمرکز کردن روی حرکت انگشتان و دست ها می تواند تمام توجه و حواس شما را به خود جلب کند تا متوجه ی فشار یا گرفتگی عضلات در بدن خود نشوید. گاهی در حین تمرین ببینید که جایی از بدنتان درد نمی کند یا فشاری احساس نمی کنید؟ سعی کنید همیشه زود به زود به خودتان استراحت دهید ، از پشت پیانو بلند شوید و کمی قدم بزنید کمی هم حرکات کششی انجام دهید تا بدنتان از حالت نواختن پیانو خارج شود.
۲)عواملی که تمرکزتان را بر هم می زند را شناسایی و از میان بردارید!
امروزه المان هایی که حواس ما را به راحتی پرت کند زیاد شده است مثل چگ کردن گوشی تلفن همراه یا شبکه ی اجتماعی و یا هر چیز دیگری همه ی ما قادر به انجام چند کار هستیم اما در فرایند یادگیری پیانو باید بدانید که فقط و فقط باید روی تمرین با پیانو متمرکز باشید نه چیز دیگری به همین خاطر بلیک نیلی توصیه می کند که حتی زمان و محل تمرین را فقط و فقط به تمرین پیانو اختصاص دهید. اگر هر چیزی باعث می شود حواستان پرت شود فورا از در زمان تمرین یا از خود دور کنید یا از میان بردارید مثل ویز ویز حشرات موذی! یا تمرین در زمانی که همسایه ها هستند و می خواهند استراحت کنند که فکر کردن به همین مسئله تمرکز شما را بر هم می زند بنابرین می توانید زمان و محل تمرین خود را کنترل کنید تا این عوامل خارجی تمرکز شما را برهم نزند..
معمولا در فرآیند یادگیری پیانو یا هر ساز دیگری همیشه یادتان باشد هرگز نباید وقفه ای در تمرین کردن شما ایجاد شود حتی چک کردن مهمترین پیام ها از گوشی چرا که شما نیاز به تمرکز کامل دارید نه ۹۰ درصد کامل باید مترکز باشید روی تمرینات تا به خوبی تمربن نتبجه بخش شود یک موقعی هست یک فرد ساعت ها بدون داشتن تمرکز تمرین می کند ولی بازده ندارد اما فرد دیگری هست که خیلی کم اما متمرکز تمرین می کند و خیلی سریع تر پیشرفت می کند بنابرین سعی کنید عوامل مزاحم را حذف کنید.
۳)از مترونوم استفاده کنید!
شاید می توان گفت در یادگیری پیانو مهمترین توصیه و بهترین توصیه همین است استفاده از مترونوم این توصیه ی ساده را تمام معلم های پیانو در سراسر دنیا به شاگردان خود می کنند چون تقریبا همه ی هنرجوهای پیانو وقتی یک قطعه ی سخت یا یک پاساژ پیچیده را یاد میگیرند نا خوداگاه سرعت را کم و زیاد می کنند این نه تنها در ساز پیانو است بلکه در تمام سازها صدق می کند تمرین با مترونوم به شما کمک می کند همیشه در یک تمپوی ثابت بمانید.
چک کردن ساده برای پیدا کردن پاشنه آشیل ها با مترونوم:
در استفاده از مترونوم ابتدا تمرین کنید قطعا در قسمت هایی از یک قطعه جا می مانید یا خطا اجرا می کنید یا اجرایتان تندتر و کندتر می شود این قسمت ها همان جاهایی است که بعدا باید خوب رویش متمرکز شوید بنابرین در این شرایط فورا آن قسمت را علامت گذاری کنید که بعدا تمرین کنید و ایرادتان را برطرف کنید چه ایراد ریتمیک چه اجرایی…
از مترونوم خلاقانه استفاده کنید دائم آنرا روشن نکنید همیشه هم از مترونوم استفاده نکنید چرا که ریتم باید کاملا در ذهن شما نقش ببندد بنابرین اول از مترونوم استفاده کنید تا تمپوی قطعه ای که در حال تمرینش هستید را بفهمید. کمی تندتر یا کندترش کنید تا مهارت و کنترل تان روی قطعه را بسنجید. یک قطعه را یک بار با مترونوم و یک بار بدون مترونوم اجرا کنید. همان طور که گفته شد شما باید قادر به اجرای یک قطعه بدون مترونوم و بدون افتادن از ریتم باشید به همین خاطر در استفاده از مترونوم حد مجاز را رعایت کنید!
برای آنکه بدانید مترونوم چیست می توانید این پست را ببینید کلیک کنید.
۴)زمان بندی و فهرست نویسی کنید:
برای تمرین کردنتان در ابتدا باید زمان مناسب برای تمرنتان پیدا کنید متناسب به زمانی که دارید برای روز های هفته برنامه ریزی کنید و این زمان را فقط به تمرین کردن و یادگیری پیانو اختصاص دهید هرگز به کار دیگر اختصاص ندهید در این زمینه کمی خودخواه باشید این زمان برای شما است. نکته ی مهم این است که وقتی درست برنامه ریزی می کنید از نتیجه ی کار شگفت زده خواهید شد بنابرین فهرستی از کارهایی که می خواهید انجام دهید و در حال انجامشان هستید تهیه کنید و زمانتان را به شکلی تقسیم کنید که به همه ی کارهای فهرستتان برسید کمی هم انعطاف داشته باشید تا در صورت بروز اتفاق های پیش بینی نشده از برنامه ریزتان عقل نمانید.
اینکه یک چیز را بارها و بارها تمرین کنید روش خوبی نیست! وقتی در یادگیری پیانو یک کار را به صورت اشتباه بارها و بارها انجام می دهید تداوم انجام به شیوه ی اشتباه یک تمرین منجر می شود که عادت به آن اشتباه کنید و ان اشتباه برایتان جا بیوفتد. سعی کنید چند چیز مختلف را تمرین کنید و وقتی از یکی خسته شدید اشتباهتان زیاد شد چیزی دیگری را تمرین کنید. ضمن آنکه در یادگیری پیانو تداوم در تمرین داشته باشید اگر یک تکنیک را می خواهید یادبگیرید ابتدا آرام انرا به شکلی صحیح اجرا کنید سپس هر بار به همان شکل صحیح اجرایتان را سریع تر کنید تا به خوبی برایتان تکنیک ها جا بیوفتد.
دوره ی آموزش پیانو و کیبورد از پایه تا پیشرفته همین الان کلیک کنید
۵)ساختار شکنی کنید و خلاق باشید!
گاهی پیش می آید در طول یادگیری پیانو در قطعه ای که تمرین می کنید کمی فضای قطعه کسل کننده می شود شما میتوانید با نگاه به ساختار کلی قطعه نت ها و فرم قطعه کمی فکر کنید که چه تغییراتی می توانید بدهید که با حفظ اصل اثر کمی متفاوت تر اجرا کنید که قطعه جذاب تر شود این تغییرات می تواند در نوانس و تمپو یا هر چیز دیگری باشد. فراموش نکنید نت ها فقط یکسری علائم بی روح هستند این شما هستید که باید بتوانید به آنها روح ببخشید درست به مانند خواند یک شعر شما باید بهترین بیان را داشته باشید به همین خاطر در اجرا خلاقانه عمل کنید میتوانید از تکنیک های مختلف برای بهتر اجرا شدن یک قطعه بهره ببرید.
۶) تمرین قبل از اجرا:
هر بار که می خواهید در جایی اجرا کنید از قبل یک اجرای تمرینی داشته باشید چه برای اجراهای رسمی چه غیر رسمی. نواختن تمام برنامه همان طور که اجرای اصلی می باشد به شما کمک می کند چیز هایی را که در تمرین های عادی نمی فهمیدید را احساس کنید و برای اجرای اصلی آماده شوید. مثلا برای تمرین لباسی را که می خواهید موقع اجرا بپوشید تن کنید و شرایط را بررسی کنید. فراموش نکنید برای اجرا باید انرژی لازم را داشته باشید پس همیشه آب همراه خود داشته باشید. ورود و خروجتان را تمرین کنید و در کل فضای اجرایتان را یکبار تمرین و حتی تجسم کنید.
همیشه سعی کنید برنامه داشته باشید قطعه هایی را که آماده کرده اید به همان ترتیب اجرا کنید. همیشه این موضوع را در نظر بگیرید برخی قطعات اجرایشان پشت سرهم سخت می شود و بعضی دیگر اسان بنابرین این موضوع را در برنامه ریزی تان در نظر بگیرد همیشه سعی کنید قبل از اجرا در کنار کسی اجرا کنید و از او بخواهید که در رابطه با اجرایتان نظرش را بگوید. شما باید برای اجرای اصلی همیشه آماده باشید بنابرین در تمرین کردن کوچکترین تنبلی نکنید هر کاری لازم است انجام دهید تا برای اجرای قطعه آماده شوید.