همه چیز درباره سیگنال در موسیقی
وقتی حرف از سیگنال میزنیم همه بلافاصله تو ذهنشون تصویر امواج الکتریکی میاد و فکر میکنن فقط این واژه تو دنیای الکتریسته کاربرد داره درحالی که این واژه تو تمام حوزه ها خودشو نشون میده چه کسانی که تو حوزه ی الکترونیک مثل مخابرات و چه کسانی که موسیقی کار میکنن این واژه کاربرد داره بهتر بگم سیگنال یک مفهوم کلیه!!
قابل ذکر که بیس سیگنال شناسی از دانش فیزیک صوت اومده که در رشته هایی مثل الکترونیک و موسیقی و… ازش استفاده وسیعی میشه.
شما نمی تونید تو دنیایی حرفه ای کار کنید در حالی که هنوز تو درک مفاهیم اولیه صوت مشکل داشته باشید خصوصا تو حوزه ای مثل موسیقی الکترونیک که کاملا تنظیم کننده باید روی این مباحث تسلط داشته باشه این مباحث حتی کمک میکنه دلیل خیلی از واقعیت هایی که در تئوری موسیقی داریم رو بفهمیم و از نزدیک لمس کنیم…
واقعا سیگنال یعنی چی؟
سیگنال یک کمیت متغییر با زمان یا مکان که ما میتونیم اون رو به صورت یک مجموعه اندازه گیری و ثبت کنیم …
این کمیت میتونه بالا آمدن آب یک استخر در فصل زمستان باشه،میتونه سرعت هر اتومبیل توی ترافیک سنگین در روز باشه اگر همه ی این اعداد رو ثبت کنیم عملا یک مجموعه یه اسم سیگنال درست کردیم! مهم اینه که بدونیم چی داره براساس چه چیزی تغییر میکنه بعد از ثبت و تشکیل سیگنال حالا میتونیم این مجموعه رو تجزیه و تحلیل کنیم که یک بحث کاملا ریاضی محور هست!
حالا با این تفاصیل منظور از سیگنال صوتی چیه؟
هر جا دیدید دارن راجع به سیگنال صحبت میکنن برگردید به تعریفش!
چه کمیتی تغییر کرده و سیگنال صوتی رو به وجود آورده؟
وقتی شما از طریق یک میکروفن صحبت میکنید سنسور میکروفن نسبت به امواج صوتی که تو فضای اطراف منتشر میشه حساسه اون سنسور امواج رو دریافت میکنه و اونو به شکل ولتاژ در میاره واضحه که این ولتاژ تغییر میکنه چون امواج ثابتی رو دریافت نمی کنه و طی یک فرایند وارد کامپیوتر که فضای باینری داره میشه !
این فرایند همون کارت صدای شماست! کارت صدای شما این ولتاژ، که به صورت سیگنال صوتی واردش میشه رو پردازش میکنه یعنی سیگنال آنالوگ رو تو چند مرحله به سیگنال دیجبتال تبدیل میکنه برعکسشم هست کارت صدا سیگنال دیجیتالی رو به آنالوگ تبدیل می کنه و از طریق سیستم صوتی که همون مونیتورینگ(باندای صوتی) هست به گوش شما میرسه! در اینجا منظور از سیگنال دیجیتالی یعنی سیگنال گسسته چرا که ما در دنیای واقعی یک سیگنال پیوسته داریم و کارت صدا با نمونه برداری از این سیگنال عملا اونو به یک سیگنال گسسته تبدیل می کنه ، فعلا کاری به پردازشش نداریم حالا تا حدودی فهمیدید هر چقدر کارت صوتی شما قوی تر باشه برای استودیو یا هرکار دیگه ای مناسب تره چرا که امروزه موسیقی صرفا هارمونی و تئوری و… نیست یک بخشش علم پردازش صداست و البته امکانات سخت افزاری که هر چی قوی تر بهتر هر چند اون علمی که شما دارید به این مسئله اصطلاحا میچربه!! چرا؟چون ثابت شده خیلی ها فقط با دانشی که داشتن از یک سخت افزار معمولی صدای استاندارد گرفتن!
خب دقت کنید ازین به بعد یادتون باشه هرجا حرف از سیگنال صوتی شد یعنی همون صدا حالا انواع مختلف داره که هدف این بحث ورود تخصصی به این موضوع نیست!
اما ویژگی های سیگنال صوتی چی هست؟
دقت کنید اینکه ما ویژگی های یک سیگنال صوتی رو بدونیم خیلی تو درک مفاهیم صوتی کمکمون میکنه مثلا هنگامی که با فرکانس کار میکنیم فرق داره وقتی که میدونیم تعریفش چی هست با وقتی که نمیدونیم و برای چه منظور تغییرش میدیم …پس دونستن ویژگی های سیگنال قبل از ورود به دنیای موسیقی الکترونیک یا حتی میکس و مستر لازمه….
همه ی سیگنال های صوتی تو هر نرم افزار آهنگسازی و تنظیم که دارید کار میکنید میخواد اف ال ستودیو باشه کیوبیس،پروتولز،ریزن یا هر نرم افزار دیگه ی صوتی فرقی نداره ویژگی های سیگنال صوتی همه جا یکیه فقط محیط پردازششون فرق میکنه! کمی رو واژه ی محیط پردازش فکر کنید به نتایج جالبی در مورد نرم افزار ها می رسید!
به طور کلی سیگنال چندتا ویژگی مهم داره:
۱)دامنه:
مشخص میکنه چه قدر سیگنال قوی و ضعیف هست حالت ریاضیش اینجوریه که ضریب تابع مثلثاتی این میزان رو مشخص میکنه! یکبار صداتون رو ضبط کنید اول آروم بعد با صدای بلند داد بزنید دامنه خودشو نشون میده
۲)فرکانس:
تعداد دفعاتی که در واحد زمان موج سینوسی تکرار می شود را فرکانس می گوییم در سیگنال صوتی هر چقدر بیشتر بشه صدا زیرتر میشه و هرچقدر کمتر صدا بم تر، حواستون باشه بیش از حد زیاد یا کم ممکنه کارت صوتیتون آسیب ببینه پس این المان خیلی مهم هست چرا که تعریف فرکانس یعنی تعداد تکرار یک پدیده در واحد زمان هست هر چقدر بیشتر یا کمتر بشه پردازش در یک واحد زمانی نیاز به دقت بیشتری داره فرکانس مقدارش گاهی آنقدر میره بالا که دیگه چیزی نمیشنویم این امر هم کاملا مشخصه انسان ها یک محدوده ی فرکانسی خاصی رو میتونن بشنوند…
واحد فرکانس تو تمام حوزه ها هرتز هست البته عکس ثانیه هم نشون میدن که ما تو صوت اونرو با هرتز میشناسیم!
۳)فاز و زمان و…
چیزی که بدرد ما میخوره تو سیگنال دو مورد اول هست که بیشترین کاربرد رو تو موسیقی الکترونیک و حتی پردازش ترک های صوتی موسیقی آکوستیک داره…
البته همین فاز و زمان هم بعضی جاها کاربرد داره
خب تا اینجا فهمیدیم سیگنال و سیگنال صوتی یعنی چی! البته سعی کردم آنچه که شما باید بدونید رو توضیح بدم .
شاید به جرات بگم این مطلب جزوه مطالب پایه ای موسیقی الکترونیک هست چراکه ما تکنیک هایی داریم که برای درکشون باید حتما این مطالب رو بدونیم و مسلط باشیم! دقت کنید
این بحث واقعا کاربردی و شیرین هست حتما منتظر کورس صفر آموزش موسیقی الکترونیک باشید چرا که موسیقی الکترونیک دانش صوتی شما رو چند برابر میکنه و درکتون نسبت به صدا چند برابر میشه یک موضوع غیر قابل انکار که بررسی صفر یک موضوع باعث میشه شما تمام چیزهایی که به اشتباه یاد گرفتید رو درست کنید و درنهایت چند برابر قوی تر از قبلتون بشید ما هدفمون اینه که تمام مطالب و واژه هارو ساده کنیم و چند برابر بهتر به شما ارائه بدیم چرا که خودمون سخت یادگرفتیم!
سخن از موسیقی الکترونیک به میان آمد:
موسیقی الکترونیک از جمله ی اون حوزه هایی هست که اگر فردی چه از لحاظ موسیقی چه از لحاظ صوت شناسی ضعف داشته باشه و دوره های مربوطه رو نگذرونده باشه مطمئن باشید نمیتونه مداوم کار کنه چرا چون یه روزی دیگه دانشش محدود میشه و کارایی نداره پس تجربه باید در کنار کسب اطلاعات باشه خب خوشبختانه ما بخش دوم رو سعی می کنیم برای شما مهیا کنیم تا هر چه سریع تر به حداقل استانداردها برسید…
مرور مطلب کنیم:
سیگنال صوتی:
مجموعه دیتاهای دریافت شده از سنسور های امواج صوتی(میکروفن) که در نهایت به صورت یک مجموعه(ولتاژها و…) به اسم سیگنال صوتی در میان…
کارت صدا:
پردازشگر سیگنال صوتی تبدیل سیگنال آنالوگ به دیجیتال و برعکس هر چه قدر این وسیله قوی تر بهتر هم اکسترنال داریم هم اینترنال که هر کدوم مزایا و معایب خاص خودشونو دارن…
فرکانس سیگنال صوتی:
تعداد دفعاتی که یک موج غالبا سینوسی تکرار میشه رو فرکانس می گوییم در علم صدا این پارامتر میزان زیر و بمی رو مشخص میکنه هر چقدر بیشتر صدا زیر تر و کمتر صدا بم تر میشه…
زمان و فاز که هر کدام یکی از ویژگی های سیگنال صوتی به حساب میان…
دامنه سیگنال صوتی:
این پارمتر شدت امواج صوتی رو بیان میکنه هر چقدر بیشتر شدت بیشتر و صدا بلند تر میشه و برعکس
این پارامتر جزو پارامتر های کنترل داینامیک صدا به حساب میاد.